Tabelanın Tarihçesi

Eskiden tabela elde fırça ile yazılırdı, şimdiki gibi tabela çeşitleri de çok fazla yoktu. Tabelacılar, eli fırça tutan, güzel yazı yazan ve resim yapabilen sanatkar insanlar, El emeği göz nuru ile yıllarını bu mesleğe vererek tabela sanatını yaparlardı. Reklam tabelalarında resim ve yazı görsel bir sanat olduğu için bu işe emek veren kişiler  tabela ustası olarak, sanatçı olarak anılır saygı görürlerdi. 10 15 yıl kadar önce insanlar teknolojiye yönelince bu el sanatı ustaları kısa süre içinde birer birer mesleklerini bırakır hale geldiler.
 
Artık tabelacılık, bilgisayarlı kesim, çizim makinalarıyla yapılmaya başlandı ve emeklisi, memuru, öğretmeni, kırtasiyecisi, reklam tabela işine soyunup eski tabirle tabelacı oldular. Gerçekten bu işi çekirdekten yetişme diye tabir ettiğimiz insanlar birer sanatçı gibi tabelaları işlerken diğer işe sonradan girip teknoloji ile büyüyerek gerçek tabela ustaları ile rekabete girmeye çalıştı.
 
Tabelacı dükkanları,eskiden bir fırça ve bir boyayla el becerisi olan, eli bu işe yatkın olanlar  tarafından açılabiliyordu hatta bazı tabelacılar çantasında fırçası ve boyası  ile dolaşıp hem tabelacılık sanatını sergiler hemde para kazanırdı.
 
Fırça ile Tabela ve afiş yazma işine 2000'li yılların başlarına kadar devam edilse de bu gün elle tabela yapan ustaların sayısı yok denilecek kadar azdır.
 
Şimdilerde Dijital BaskıCnc RouterLazer Kesim makinaları kullanılarak hem kısa zamanda tabelalar yapılıyor hemde iş gücü azalıyor. Bir çok Tabelacı artık işlerini bu makinalarda yapıyor.
 
Tabelacılık firma tanıtımlarında reklam işlerinde çok önemli yere sahiptir. İnsanlar işyeri açmak istediğinde ilk önce akla gelen tabela olmasının sebebi iş yerinin nerede oluğunu belirtmek müşterilerine  güven verecektir, bununda en iyi çözümü iyi bir tabela yaptırmaktan geçer.